INILAH NASIB PENIAGA MELAYU

4/22/2009 11:59:00 PG at 4/22/2009 11:59:00 PG

INILAH NASIB PENIAGA MELAYU YANG SUKAR UNTUK BERNIAGA. TELAH BANYAK RUNGUTAN YANG TELAH DIBUAT KEPADA PIHAK MEDIA SEMENJAK DIAWAL PEMBUKAAN MEDAN SELERA DAMAI, JALAN BATU BATA, PEKELILING. APAKAH SILAPNYA MEDAN SELERA INI YANG TELAH MEMBELANJAKAN BERJUTA-JUTA WANG INI. APAKAH DBKL MASIH TIDAK PEKA AKAN MASALAH PENIAGA SEKARANG DITAMBAH LAGI DENGAN KEGAWATAN EKONOMI YANG MELANDA DUNIA SEKARANG INI. SEBENARNYA PENIAGA DI MEDAN SELERA DAMAI ATAU JUGA DIKENALI DENGAN MEDAN SELERA BATU BATA ADALAH PEMINDAHAN MEREKA YANG DAHULUNYA BERNIAGA DI BAHU-BAHU JALAN SEKITAR JALAN RAJA MUDA MUSA DAN JALAN RAJA UDA DI SEKITAR KAWASAN DI KAMPUNG BARU. APABILA DBKL MELAKSANAKAN PENGINDAHAN JALAN-JALAN INI, PARA PENIAGA DIPINDAHKAN KETEMPAT BARU. APAKAH KAWASAN BARU INI SESUATU KAWASAN YANG STRATEGIK. PEMBACA BOLEH MELIHAT SENDIRI DAN MEMBUAT ANDAIAN.

JIKA DAHULU MEREKA MEWAH BERNIAGA DI KAMPUNG BARU YANG TERKENAL DENGAN SYURGA MAKANAN YANG MENYEDIAKAN PELBAGAI MENU MAKANAN TIDAK KIRA PAGI, PETANG, MALAN ATAU AWAL PAGI MENJADI TUMPUAN WARGA KOTA UNTUK MENIKMATI PELBAGAI HIDANG ISTIMEWA. TETAPI APABILA DIPINDAHKAN, HANYA RUNGUTAN YANG KEDENGARAN. RAMAI YANG TELAH GULUNG TIKAR. INI BUKAN KALI PERTAMA PENIAGA MEMBUAT RUNGUTAN TETAPI SUDAH BERKALI-KALI PENIAGA MELUAHKAN PERASAAN MEREKA.

DIAWAL PEMBUKAAN MEDAN SELERA DAMAI INI ANAK-ANAK MUDA DARI BELIA PASAR MINGGU JUGA ADA MEMBUKA GERAI DISANA. TETAPI TERPAKSA DITUTUP KERANA KURANGNYA SAMBUTAN DARI ORANG RAMAI.
MARI KITA LIHAT KELUHAN PENIAGA MEDAN SELERA DAMAI DIBAWA OLEH UTUSAN MALAYSIA.

1 comments:

noris helmi nordin berkata...

Dari konsep perancangan bandar pun, kajian 'feasibility' sesuatu tempat itu perlu. Adakah sesuatu tempat itu laluan orang ramai secara semulajdi atau orang ramai dipaksa untuk ke tapak itu menjadi persoalan. Keputusan meluluskan projek awam untuk kegunaan ramai ini sekiranya tidak di debat secara serius bersama pembuat dasar dan keputusan, inilah hasilnya.