SUDAH SETAHUN USIA BLOG INI

9/18/2009 05:41:00 PTG at 9/18/2009 05:41:00 PTG

SUDAH SETAHUN BLOG KAMPONG BAHARU KUALA LUMPUR BERADA DI ALAM CIBER. DALAM PADA ITU PELBAGAI KRITIKAN DAN NASIHAT SERTA PUJIAN DILEMPARKAN KEPADA SAYA DALAM USAHA MEMARTABATKAN TANAH WARISAN INI DIDALAM LIPATAN SEJARAH YANG DIKEJAR OLEH ARUS KEMODENAN DAN PEMBANGUNAN YANG PESAT TETAPI KAMPONG BAHARU MASIH TETAP BERDIRI KUKUH MEMPERJUANGKAN NILAI-NILAI KEMASYARAKATAN, KEJIRANAN, TATASUSILA, ADAT RESAM BUDAYA ORANG MELAYU.

SEMENJAK KAMPONG BAHARU INI DIBUKA LEWAT TAHUN 1890 AN. PELBAGAI PERUBAHAN TELAH BERLAKU BERMULA DARI HUTAN RIMBA BERTUKAR KEPADA PERKAMPUNGAN PERTANIAN DAN BERUBAH WAJAH SEPERTI SEKARANG INI. TETAP MENERUSKAN WARISAN SEDIA ADA DARI GERNERASI KE GENERASI SETERUSNYA.

LEMBAGA PENTADBIRAN KAMPONG BAHARU (MAS) MENJADI NADI YANG AKAN MEMERCU TANAH BERDAULAT INI SEHINGGA KE GENERASI YANG AKAN DATANG.

2 comments:

noris helmi nordin berkata...

Tahniah kepada pengusaha blog Kampong Baharu kampungku kerana mengusahakan blog ini...................

noris helmi nordin berkata...

Selagi pentadbir mentadbir dengan penuh amanah demi kesejahteraan anak2 kampung, insyallah generasi akan datang pasti akan melihat kampung ini kekal wujud. Kita sudah lihat apa yang terjadi di Singapura. Inilah buktinya orang Melayu menapak di Kuala Lumpur seawal abad ke 18. Dari sini lah lahirnya kemudian kawasan2 Keramat dan Pandan, yang merupakan cambahan dari Kampong Baharu.